Vad är BOTOX?

Botox är ett muskelavslappnande läkemedel som sprutas in under huden. Där verkar den genom att begränsa aktiviteten i muskulaturen. När man hör ordet ”botox” tänker de allra flesta på en behandling av rynkor. Men det är egentligen ett produktnamn. Behandligen lämpar sig särskilt väl för behandling av rynkor mellan ögonen, rynkor i pannan och rynkor i ögonens utkanter.

Vad innehåller botox egentligen?

Botox är ett muskelavslappnande ämne framställt av Botulinum A, ett förädlat protein bestående av Botulism bakterier. Botox har använts i medicinskt syfte sedan 50-talet. Det utvecklades för behandling av överaktivitet i muskulaturen runt ögat t.ex. vid okontrollerad blinkning. När botox visade sig kunna blockera nervimpulserna som skickas till de muskler som styr ansiktsuttrycken blev det snabbt en mycket populär produkt för behandling av rynkor i ansiktet. Idag är injektionsbehandling med botox den vanligaste läkaradministrerade skönhetsbehandlingen i världen.

DYSPORT

Dysport din.. lyx botox. Behandlingsområde.. Bekymmersrynka, Pannlinjer, Kråksparkar
Dysport tillhör ”familjen” Botox och är ett beprövat läkemedel som minskar rörelselinjer/rynkor på ett mycket effektivt sätt när man rynkar pannan, ler eller skrattar. Läkemedlet injiceras i små mängder i utvalda punkter i ansiktsmuskulaturen efter att vi har studerat din andiktsmusklerna. Detta begränsar nervimpulserna till musklerna som ger upphov till rynkor och huden slätas därmed ut. Har man en mycket stark muskel som gett upphov till mycket djupa rynkor kan man Ibland behöva kombinera Botox med hud filler för att släta ut rynkan helt och det gör man på en seperat behandling 2 veckor efter botox behandling. De rynkor som effektivast behandlas med Botox är horisontella pannlinjer, bekymmersrynkan (rynka mellan ögonen) och kråksparkar (rynkor i ögonens utkant). En behandling med Dysport går till som så att din behandlare studerar dina ansiktsmuskler för att se hur du använder dom. Området som skall behandlas desinficeras och en liten mängd Dysport injiceras i muskeln. Nålen är mycket tunn och känns minimalt. Ibland man behöver inte bedöva innan. När muskeln som skapar rynkan slappnar av blir den överliggande huden slät och rynkfri. Effekten börjar synas efter 4-5 dagar och full effekt uppnås ca 2-3 veckor efter behandlingen. Effekten varar i snitt 4-5 månader och sedan behöver man behandla 2-3 gånger per år för bibehållen effekt.